Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

Nodosní struma

Dobrý den, Léčím se se štítnou žlázou - nodosní struma, užívám Letrox dávky 50ug 1/2-0-0 Rp I. Diagnoza dle ultrazvuku : Pravý lalok 25x25x64 mm-21ml, v dolní polovině hůře oddif.hypoechogenní ložisko vel. 25x16x33 mm-7ml s několika drobnými hyperechogenitami uvnitř, nad tímto nevelký zbytek norm.parenchymu. Istmus: 3 mm. Levý lakok: 18x19x49 mm-9 ml, lehce nehomogenní, v horní polovině larerálně anechogenní ložisko vel. 5x5x7 mm. Závěr zprávy: Nodosní struma, nehomogenní, hůře oddif. s kalcifikací centrálně uzel v téměř celém PL, oproti 5/11 mírně progred., nevelká cysta v jinak nezvětšeném LL laterálně, uzliny v obl. kývačů nezachyceny. Před cca 2 lety byla provedena biopsie s negativním výsledkem. Vzhledem k progresi uzlu v PL, doporučuje mi lékař operaci v rozsahu pravostranné hemithyreodektomie . Je mi 60 let, chtěla bych znát názor na případnou operaci, jaké je další riziko, jelikož jsem docela aktivní člověk. Děkuji za odpověď S pozdravem Daniela Skurová

Odpovědi na otázku

Odstranění pravého laloku následně umožní důkladné histologické vyšetření. Zvětšování uzlu může být podezřelým signálem a podnětem pro operační řešení. Toto je ale třeba diskutovat s ošetřujícím lékařem, který zná podrobnosti. Vzhledem k tomu, že by se nejednalo o odstranění celé štítné žlázy, jsou i menší rizika komplikací - poranění nervu hlasivkových svalů, poškození příštitných tělísek. Samozřejmě ale každá je oprace je zátěží a má svá rizika. Toto je třeba vždy zvážit ve vztahu k celkovému zdravotnímu stavu.